Görüntü İşleme

Görüntü İşleme

 

Görüntü İşleme son yıllarda ciddi anlamda hayatımıza girmiş olan, hatta daha da hızlı şekilde girmeye devam eden bir kavramdır. Aslında çok uzun yıllardır bilgisayar bilimleri dünyasında yer almaktaydı, fakat teknolojiler yaygınlastıkça ve erişilebilir hale geldikçe kullanım alanları arttı ve daha popüler hale geldi.

 

Görüntü İşleme (Image Processing) bir resmi ya da videoyu değerlendirerek içerik özelliklerini tanımlamaya denir. İçerik özelligini tanımlama unsuru özellikle temelde ayırt edici nitelik kazandırmaya dayanır. Örneğin, bugün kullanılan yüz tanıma sistemlerinin tümü görüntü işleme teknikleri ile gerçekleşmektedir.

 

Gelecek yıllarda gerek iş, gerek özel hayatımızın çok daha farklı alanlarında kullanım alanı ortaya çıkacağını söyleyebileceğimiz görüntü işlemeyi teknik olarak şu şekilde örneklendirebiliriz: Plaka tanıma sistemleri temel olarak aracın önce resimdeki plakasını tespit etmeye çalışır. Plakanın bulunduğu yeri algıladıktan sonra plakadaki sayı ve rakamları algılamaya çalışır. Burada herhangi bir harf veya rakamın bir kenarında çamur, toz, boya olsa bile harfin/rakamın tamamını kütüphanedeki resimlerle, bilgilerle örtüştürür ve hatayı aslında görüntü işleme ile düzeltir.

KULLANIM ALANLARI

  • Yüz tanıma ve güvenlik sistemleri.
  • Demografik değerlendirmeler
  • Trafik, astronomi, radar ve fotoğraf endüstrisi uygulamaları
  • Uydu görüntülerinden yararlanılarak nüfus yoğunluğunun tespit edilmesi.
  • Radyoloji alanı(Tomografi, Ultrason vb.).
  • Askeri Endüstri alanında hem su altındaki görüntülerin hem uydu görüntülerinin anlamlandırılması.
  • Tıp alanı, çeşitli organ yapılarının ayırt edilmesi gibi
webinar iletişim
Talebinizi İletin,
Size Hemen Yardımcı Olalım